Poliitikkoja, jotka olivat tekemässä Suomen itsenäisyyttä

Suomen politiikan historia sisältää monia merkittäviä poliitikkoja, joista osa oli tekemässä Suomen itsenäisyyttä. Tässä artikkelissa esittelemme heistä muutaman: P. E. Svinhufvudin, Santeri Alkion, Kullervo Mannerin sekä C. G. Mannerheimin.

P. E. Svinhufvud

  1. E. Svinhufvud toimi tuomarina ja monen mielestä juuri hän oli maamme oikeustaistelun ruumiillistuma. Hän vastusti Suomen venäläistämistä passiivisella vastarinnalla ja toimi Suomen yksikamarisessa eduskunnassa sen ensimmäisenä puhemiehenä.
  2. E. Svinhufvudista tuli myös itsenäisyyssenaattimme puheenjohtaja. Lisäksi P. E. Svinhufvudilla oli kunnia toimia ensimmäisenä suomalaisena valtionpäämiehenä.
  3. E. Svinhufvudin elämä kiinnostaa nykyäänkin ja hänen kotitalonsa onkin käynyt läpi miljoonaremontin, jotta siitä on saatu mielenkiintoinen kotimuseo. Upea Kotkaniemi-nimeä kantava kotimuseo kertoo 1930-luvusta ja P. E. Svinhufvudin elämästä.
  4. E. Svinhufvud vietti viimeiset vuotensa tässä talossa ja on jättänyt taloon lähtemättömän jälkensä. P. E. Svinhufvud kuoli vuonna 1944 eikä ehtinyt nähdä, kun jatkosota päättyi. Tästä huolimatta hänet muistetaan yhtenä niistä poliitikoista, jotka vaikuttivat voimakkaasti Suomen itsenäistymiseen.

Santeri Alkio

Santeri alkio syntyi 17.6.1862 Laihialla. Hänen vanhempansa olivat Juho Filander ja Maria Filander. Hän avioitui Susanna Mannilan kanssa 1884. Hän kuoli Laihialla 24.7.1930 ja hänet on haudattu Laihian hautausmaalle.

Santeri Alkio toimi Maalaisliiton sekä nuorisoseuraliikkeen johtomiehenä. Lisäksi hän toimi senaattorina, lehtimiehenä ja kirjailijana etsien vuonna 1917 kansallista, kaikkia tyydyttävää sopua.

Hän tuli tunnetuksi myös siitä, että hän kannusti Suomen kansalaisia itsensä sivistämiseen. Santeri Alkio edusti Suomen Keskustaa ja toimi muun muassa Ilkka-nimisen sanomalehden perustajana ja päätoimittajana.

Kullervo Manner

Kullervo Manner toimi eduskunnan puhemiehenä vuonna 1917. Hän oli aatesuunnaltaan sosialisti ja johdattikin lopulta samanhenkisiä aatetovereitaan kohti vallankumousta. Hän toimi myös puheenjohtajana kansanvaltuuskunnassa, joka johti punaista, sosialistista Suomea.

C. G. Mannerheim

1918. G. Mannerheim oli arvostettu suomalainen kenraali sekä hallituksen joukkojen ylipäällikkö vapaus- ja sisällissodassa vuonna 1918. Suomen saavutettua itsenäisyyden toimi C. G. Mannerheim sen toisena valtiopäämiehenä.